Het gastenboek
12.08.2015 - Een gastenboek waar al je gasten een mooie groet of wens in kunnen schrijven: daar kun je bijna niet omheen. Maar kies je voor een ouderwets boek of doe je het net even wat anders? Hier kun je meer lezen over het traditionele gastenboek, maar geven we je ook tips om het eens helemaal anders te doen.
Historie
Oorspronkelijk was een dergelijk boek bedoeld om de namen van de aanwezigen in op te schrijven. Dit gebeurde waarschijnlijk al honderden jaren geleden. Eigenlijk vormde deze lijst een ware aanvulling op de ceremonie doordat dit boek of deze rol met namen eigenlijk niks anders vormde dan het register van getuigen. Ook al werd er toen al vaker gesproken van een getuige en een ‘best man’, maar deze gasten gaven met het tekenen van de gastenlijst of gastenboek aan dat zij de bruiloft daadwerkelijk hadden meegemaakt. In eerste instantie was het vaak zo dat er een lijst van aanwezigen werd opgesteld die na de ceremonie officieel werd ondertekend. Later pas schreven de gasten hun naam zelf in het grote boek die daarna als aandenken werd overhandigd aan het bruidspaar.
Herinnering
Het gastenboek is langzaamaan veranderd: van een simpele lijst in een prachtig aandenken dat je voor de rest van je leven kunt koesteren. Schreven vroeger mensen nog hun naam en adres in het boek, tegenwoordig kun je de mooiste wensen, (huwelijks)adviezen en groeten erin teruglezen. Je gasten bedenken vast wel originele boodschappen die ze jou en je partner toewensen of vertellen ze hoe mooi het feest wel niet was. Maar de cliché-wensen als ‘gefeliciteerd, groetjes Tante Jannie’ komen natuurlijk ook veelvuldig voor. Niet minder liefdevol, maar het vormt misschien wel een extra reden om iets speciaals van je gastenboek te maken, zodat je dat jaren later nog met veel plezier terugleest.
Traditioneel boek
Niks mis met een origineel gastenboek dat je ergens op een tafel legt. Laat de ceremoniemeester, je bruidsmeisjes of de getuigen ervoor zorgen dat deze op tijd klaar ligt en dat iedere gast deze ook tekent. Het zou zonde zijn als niet iedereen een berichtje neerpent. Als je voor een (traditioneel) gastenboek kiest, hebben we nog een aantal aanvullende tipjes:
- Houd het boek in de stijl van de bruiloft. Heb je een voor een bepaald thema gekozen, dan moet je dat ook in het gastenboek terug laten komen. Accenten die in jouw trouwjurken zitten bijvoorbeeld of bepaalde elementen die centraal staan tijdens jouw dag. Dat betekent dat je voor een groot romantisch boek kunt kiezen of juist in een vintagestijl, of wellicht weer strak en modern. Zolang het maar bij jouw bruiloft past.
- Hoeveel gasten verwacht je? Houd daar namelijk rekening mee bij het opzetten van het boek. Als het vol is, is het zonde. Liever teveel pagina’s, dan te weinig. Bedenk ook of je papier met lijntjes wil hebben of gewoon blanco.
- Kleed de tafel waar je het boek op legt mooi aan, eveneens in het thema. Vraag dus of iemand erbij gaat zitten, maar als je dit niet leuk vindt en te belastend voor een persoon, maak dan duidelijk aan je gasten dat je graag wil dat ze er iets in zetten. Roep dit eventueel een keer om (of laat je ceremoniemeester dit doen) of ze dit niet willen vergeten. Plaats de tafel dus bij de in/uitgang en zet er desnoods iets lekkers neer, een foto van jullie met de mededeling dat de gasten hier hun wensen in kun schrijven of zoiets dergelijks. Hoe beter je je gasten motiveert, hoe sneller ze iets zullen pennen.
- En om je gasten te stimuleren iets leuks te schrijven geef je ze leuke gekleurde pennen en leg je een voorbeeld neer van wat je zelf leuk vindt en waarvan je hoopt dat ze zoiets dergelijks zullen opschrijven. Lange wachtrij voorkomen? Leg losse kaartjes neer die je later inplakt, dan krijgt het boek ook een mooi geheel.
- Ben je bang dat je onoriginele gasten hebt die niks boeiends weten te schrijven? Dan is het slim om van tevoren een aantal vragen op te stellen die zij alleen hoeven in te vullen. Denk daarbij aan vragen zoals: ‘wat is tot nu toe jullie leukste herinnering aan ons?’, ‘wat is het geheim van een goed huwelijk’ of ‘wat wensen jullie ons als nieuwe echtpaar toe?’
- De leukste tip die we ontdekten, was dat hoe later je op de avond je gasten deze mededeling voorschotelt, hoe leuker de berichten in het boek worden. Zeker als er al heel wat alcohol in het spel is, kan het niet missen dat het lollige berichtjes worden. Maar spelfouten, daar moet je dan maar niet op letten.
Gastenboeken anno 2015
Maar er is zoveel meer mogelijk dan een simpel boek. We geven je hieronder een paar leuke creatieve opties:
- Foto’s; veel foto’s doen het altijd goed. Laat je fotograaf bij binnenkomst van alle gasten een foto maken die later bij de teksten worden geplakt. Dan moet er wel ruimte genoeg in je boek zijn. Nog leuker: geef je gasten een leuk element of gekke accessoire voor op de foto. En wat helemaal super is: polaroidfoto’s. Makkelijk zelf te maken en helemaal geweldig als je een vintage bruiloft geeft. Voordeel is ook dat je dan direct gekke foto’s hebt, waar je gasten direct hun berichtje bij kunnen schrijven.
- Videozuil; waarom schrijven als je in het digitale tijdperk leeft? Tegenwoordig is het razend populair een videozuil te huren (verschillende bedrijfjes doen dat). Je gasten doen hun zegje bij de camera en je krijgt de DVD na afloop gewoon thuisgestuurd. En hoe later de avond wordt, hoe grappiger het gebral van je gasten gaat worden.
- Karikaturen; voor de liefhebber, maar wel heel amusant. Laat een karikatuurtekenaar een grappig portret van jullie maken waar je gasten hun berichten omheen kunnen plaatsen. Of laat van alle gasten karikaturen maken, ook leuk als aandenken.
- Vingerafdrukken; dit is ook een speciale manier van een gastenboek. Laat een grote ‘boom’ op papier zetten, zodat iedereen met vingerverf een afdruk van zijn of haar vinger kan plaatsen. Je kunt hierbij ook aan verschillende kleuren denken om dit zo te verdelen in categorieën, bijvoorbeeld familie van hem, familie van haar, vrienden, collega’s, enzovoorts. Uiteindelijk ontstaat er dan een mooi kunstwerk wat je zo in je huis op kunt hangen. (Zorg wel voor vochtige doekjes, zodat iedereen zijn vingers schoon kan maken).
- Lijst; voor de kunstzinnigen onder ons. Een mooie grote lijst met een blanco of gekleurde boodschap, waar iedereen op schrijft. Je kunt ook een grote foto (of karikatuur) uitvergroten waar iedereen overheen pent.
- Spiegel; een grote spiegel waar iedereen met permanente markers op schrijft. Leuk voor in je slaapkamer!
- De oude typemachine; ben je helemaal vintagefan? Dan is dit echt een idee voor jou! Zoek een oude typemachine met voldoende inkt en laat iedereen zijn of haar boodschap typen in die mooie ouderwetse drukletters.
- Puzzel; verwerk een foto van jullie tot een grote puzzel. Er zijn meerdere bedrijfjes die dit doen. Op de achterkant kunnen de liefdevolle berichtjes dan geschreven worden. Laat iedereen de puzzelstukjes in een mooie doos of glazen pot stoppen en je hebt veel spelplezier tijdens je honeymoon-weken.
- Wensstenen; een Ierse traditie is om een boodschap op kiezelstenen te schrijven. Schaf voldoende (witte) stenen aan waar je je gasten op laat krabbelen. Dit kan ook bijvoorbeeld één woord zijn, bijvoorbeeld wat jou of jouw partner kenmerkt volgens hen.
- Muziek; voor de muziekliefhebbers hebben we ook een mooi idee. Zo zijn er wel eens huwelijksceremonies waar de gasten op een gitaar of ander instrument mogen kalken. Een gitaar is dan wel de beste optie. Of ook helemaal hip nu: vinylplaten, ook supermooi voor aan de muur.
Dit is maar een kleine selectie uit alles wat mogelijk is. Wees vooral lekker origineel en laat je gasten iets verrassends doen, zodat jij er een mooi en dierbaar aandenken aan overhoudt.