De getatoeëerde trouwring
28.10.2015 - Het is inmiddels een hype en voor de liefhebber een prachtige manier om samen je liefde te bezegelen: een tatoeage. Daarmee geef je helemaal aan de jullie ware liefde blijvend is. Een ring is natuurlijk het meest traditionele symbool, maar om het eens helemaal anders te doen is een tatoeage wel een fantastische wijze.
Geen traditionele ring
Waarom zou je geen trouwring willen? Er zijn sowieso meerdere argumenten waarom je geen trouwring meer neemt. Voor sommige beroepen is een ring helemaal niet toegestaan of praktisch. Het zou ook kunnen dat een van jullie een metaalallergie heeft en daarom helemaal geen ring kan dragen. En een ander argument: mogelijk vind je een trouwring afgezaagd en past het helemaal niet bij je. Fonkelende diamantjes is wellicht niets voor jou. Dan is het juist een schitterend plan om (samen) een tatoeage te nemen.
Zoveel redenen
Als je een tatoeage als trouwring gaat nemen of samen op een of andere manier een tatoeage laat zetten, zet dan alle voordelen en nadelen samen op een rijtje. Het scheelt bijvoorbeeld aanzienlijk in de kosten, maar toch komt er wel wat meer bij kijken dan bij het kopen van een trouwring. En het heeft wel een bepaalde status om dit te doen.
- De eeuwigheid: het plaatsen van een tatoeage doe je in principe voor heel je leven en is dus blijvend. Dus jullie gaan ervan uit dat jullie zielsveel van elkaar houden en ook daadwerkelijk de rest van jullie leven samen leven. Houd in je achterhoofd dat het scenario altijd kan plaatsvinden dat jullie om de een of andere leden – laten we hopen van niet – uit elkaar gaan, dan zit je toch met die eeuwige tattoo vast, waardoor je altijd aan je ex moet denken. Er zijn manieren om deze te laten verwijderen of aan te passen zodat het geheel je ‘eigen’ plaatje wordt, maar zeker dat eerste punt is een duur én pijnlijk proces (al wordt het wel steeds eenvoudiger en goedkoper). En je houdt er meestal ook een litteken aan over.
- Persoonlijk: een ring is een ring, simpel. Je kunt er zoveel diamanten in kwijt als je wilt, je kunt spelen met de vorm en kiezen voor diverse metalen, toch blijft het een ring. En als je samen een geheel eigen ontwerp maakt, dan wordt het helemaal speciaal. Ideeën, die zie je onderaan bij de foto’s, maar denk bijvoorbeeld aan een design rondom jullie initialen, de datum waarop je trouwt of jullie elkaar hebben leren kennen, in cijfers of in Romeinse nummers, symbolen waar jullie je mee verbonden voelen, etc.
- Plek: we hebben het dan wel over een trouwring, maar misschien wel je wel iets laten zetten op een compleet andere plaats. Het grote nadeel van een getatoeëerde trouwring is namelijk ook dat de plek van de ringvinger niet de beste plek is voor een tatoeage, aangezien hier de inkt in de loop der jaren uit kan lopen. Zeker aan de binnenkant van de vinger is een risico. Na een jaar of acht kun je ervan uitgaan dat deze er vlekkerig uit komt te zien. Als je dan alleen een echte ‘ring’ laat zetten, hoeft dat niet erg te zijn, maar een mooi symbool kan dan echt uiteindelijk als een vlek op je hand staan. Dat wil je waarschijnlijk niet. Dit is ook exact de reden waarom niet iedere tatoeageshop trouwringen zet. Als oplossing kun je deze natuurlijk bij laten werken of hier iets anders van maken. Laat je dan ook altijd adviseren door de tatoeëerder en bekijk zijn portfolio om te zien of hij er ervaring mee heeft.
- Prijs: een trouwring is duur, een tatoeage valt mee qua prijs. Zeker als je er eentje plaatst rondom je ringvinger. Alleen, als je hem toch nog eens weg moet/wil halen…
Trouwtatoeages bij andere culturen
Het is misschien nu helemaal ‘in’ om een tatoeage te nemen als je gaat trouwen. Toch is het al een eeuwenoude traditie in sommige culturen. Met name bij de Kelten werd vroeger al een verbond gesloten door middel van een tatoeage. Zij maakten geen gebruik van ringen, alleen tekeningen op de huid zodat de liefde vereeuwigd kon worden. Keltische tatoeages staan bol van symboliek en meestal is de gedachten dat het een vorm moet hebben dat nooit eindigt, zoals een cirkel. De Kelten geloofden immers heilig in het leven na de dood, vandoor deze oneindigheid. Keltische symbolen zijn nog steeds universeel en dergelijke herkenbare vormen hebben nog steeds dezelfde betekenis. Een cirkel, ook wel de ‘heilige ring’ staat voor gemeenschap en heelheid en oneindigheid, een vierkant draait om het vinden van fundament en structuur. Zo bestaan er nog meer betekenissen die je kunt gebruiken bij het ontwerp van je tatoeage.
Maar er zijn meer culturen waarin de tatoeage cruciaal is voor het huwelijksverbond. Binnen het Hindoestaanse huwelijk bijvoorbeeld worden voor een bruiloft hennatatoeages gezet. Grote verschil is natuurlijk dat deze niet blijvend zijn, maar toch blijft dit een aantal weken na de ceremonie zichtbaar. Hennatatoeages komen overigens oorspronkelijk uit Noord-Oost-Afrika en dit wordt al zo’n 3500 jaar gedaan.
De tatoeage tijdens de huwelijksceremonie
Jullie gaan een trouwtatoeage laten zetten, maar hoe ga je dat doen tijdens de ceremonie? Want je kunt immers niet de tatoeage om je ringvinger schuiven. Als je een dergelijk ritueel wil doen, kun je natuurlijk de tatoeage showen aan al je gasten door bijvoorbeeld een bandje of pleister van je vinger te verwijderen (of van de plek waar je deze hebt laten zetten). Er is ook een mogelijkheid om nepringen te gebruiken of toch een goedkope ring te kopen die je speciaal voor dit ritueel gebruikt.
Tips
Een tattoo als trouwring is een mooi, romantisch en origineel idee, maar denk echt goed na of je hier de persoon voor bent. Er zijn zoveel mooie ontwerpen waar je uit kunt kiezen, sta er echt achter en ook samen met je partner.
- Bekijk eerst zoveel mogelijk soorten tatoeages online of in boeken en maak samen met je partner het mooiste ontwerp. Laat iemand van je vrienden eventueel een mooie tekening of symbool ontwerpen.
- Vind de beste tattoo-artist, degene met een goed portfolio en die volledig aansluit bij jouw wensen. Vraag altijd om foto’s als je een echte ringtattoo heeft wil, om te zien of hij er ervaring mee heeft. Gebruik een voorbeeld en laat hem dat eerst met een pen of stift op je vinger aanbrengen zodat je een beeld hebt hoe het erop gaat komen. En natuurlijk: informeer over de prijs.
- Heb je toch moeite met het ‘blijvende’? Kies dan bijvoorbeeld voor een hennatatoeage, want het grote voordeel is dat deze maar 4 weken te zien blijft.
- Het tatoeëren is een pijnlijk proces, zeker op gevoelige plekken waar de huid dunner is, zoals je vinger. Je vinger blijft dan ook nog wel een week gevoelig. Het voelt – als we de kenners mogen geloven – een beetje alsof je verbrand bent.
- Nieuwe tatoeages moet je goed verzorgen. Er bestaan verschillende soorten zalfjes die ervoor zorgen dat de huid goed geneest. Je tatoeëerder vertelt je hier alles over, maar doe dit ook goed. Blijf af van bepaalde chemicaliën, zeep en schoonmaakmiddelen. Overigens moet je er ook altijd goed op blijven letten als je in de toekomst in de zon gaat. Een van de redenen waarom een tattoo vervaagt is de zon, dus doe dan ook zonnebrandcrème op die plek.
- Wanneer ga je je tatoeage laten zetten? Als je dit voor de dag zelf wilt doen is het geen goed idee dit één dag van tevoren of op de dag zelf te doen. Ons advies: één of twee weken ervoor, dan is de tatoeage meteen op z’n mooist.
- Show je hem aan iedereen, dan kun je ook wat negatieve reacties verwachten. Niet iedereen is zo gecharmeerd van tatoeages, dus je kunt dat ook te horen krijgen. Aan de andere kant: het is jouw dag en jouw stijl, dus je mag dit ook tonen. Ben je bang dat je hier toch problemen mee gaat krijgen, denk dan na over andere opties.
Nog meer voorbeelden
Enkele andere ideeën kun je hieronder vinden, maar zoek vooral goed op internet als je meer inspiratie wil hebben.