De huwelijksreis
28.01.2016 - Nét getrouwd en wat dan? Duik je na het feest je hotelkamer in en geniet je alleen van jullie nacht samen, om daarna weer in het gewone leventje te duiken? Of ga je ouderwets op honeymoon de dag erna? Het is niet altijd meer zo dat je direct na je feest op vakantie gaat, je kunt dit ook uitstellen. Immers kost je trouwfeest al genoeg geld en is het verstandiger centjes te sparen om je droomreis te boeken. In dit artikel gaan we helemaal in op alles rondom jouw huwelijksreis.
Geschiedenis
Het feit dat een nieuw getrouwd koppel een tijd samen gaat door brengen als een soort van ‘vakantie’ (al klopt vakantie in het eerste geval niet) is een traditie die in de middeleeuwen gebruikelijk was, en waarschijnlijk nog wel dan ver daarvoor. Maar dan wel heel anders dan nu.
In die tijd werden er nog bruiden geroofd van andere volksstammen. Als de bruidegom dan zijn bruid had ‘geschaakt’, dook hij vaak een aantal weken met haar onder. Soms werd dit zo’n lange periode dat het zelfs de bedoeling was dat de vrouw direct zwanger werd gemaakt. Was dat scenario bereikt, dan kon een eventuele concurrent of rivaal niet langer achter dit meisje aangaan. Eigenlijk een zeer brute manier van ‘trouwen’, maar zo gebeurde het vaak wel. En deze 'huwelijksreis' betekende niets anders dan het claimen van de toekomstige echtgenote. Niet bepaald romantisch.
Er bestaat nog een theorie, namelijk dat de huwelijksreis voortkomt uit de term ‘wittebroodsweken’. Dit is inderdaad, zoals veel mensen wel weten, de periode die volgt nadat je in het huwelijksbootje bent getreden. In deze weken, in totaal zes, kan het bruidspaar nagenieten van de festiviteiten en volledig aan elkaar wennen. Vaak in volledige luxe en in alle rust, zodat je alle aspecten van je bruid of bruidegom leert kennen. De term ‘wittebroodsweken’ stamt letterlijk af van ‘wit brood’ dat tijdens deze periode gegeten diende te worden.
Waarschijnlijk werden de eerste échte huwelijksreizen pas halverwege de 19e eeuw gemaakt en was dit alleen bedoeld voor de elite. Volgens kenners is dit over komen waaien uit India, en dan vermoedelijk aangenomen door de Britten toen die daar nog aan de macht waren. In India was het namelijk al een gewoonte dat de bruid en bruidegom door het land reisden om zo familie te bezoeken die niet in staat waren geweest om op het trouwfeest aanwezig te zijn. Hierna is dit gebruik door de jaren heen langzaamaan ook naar ons land gekomen. Tegenwoordig is het bijna normaal om in ieder geval samen een mooi reisje te maken.
De reiskeuze
In eerste instantie moeten jullie samen een paar zaken afstemmen. Jij kunt nog zo graag de reis van je dromen willen boeken door naar de Seychellen te gaan, je partner vindt een weekendje Antwerpen wellicht net zo amusant. Bespreek dus goed de volgende zaken:
- Budget: je kunt zoveel geld op zij zetten als je wilt, maar het is niet voor iedereen weggelegd om én een duur, groots feest te organiseren én daarna het vliegtuig te pakken om drie weken vakantie te vieren. Bedenk dus goed waar je geld aan uit gaat geven en maak voor je je trouwdag überhaupt gaat plannen een duidelijke begroting. Zo kun je al een bedrag opzij zetten dat je investeert aan je huwelijksreis.
- De periode: plan je je huwelijksreis net zoals vroeger exact na je trouwfeest? Dan hebben we daar in de volgende alinea nog wat tips voor. Houd sowieso rekening met de weersomstandigheden in het land zelf. Je kunt wel naar Florida willen, maar als je net trouwt op een dag dat het hier prachtig is, maar in Amerika zelf heerst er een orkaanseizoen, zit je wel met een probleem. Een reisbureau kan je hier uitstekend in adviseren. Overleg ook echt met elkaar wat voor jullie het beste uitkomt. Soms is het gewoon geen goed idee om je vakantie direct na de trouwactiviteiten te boeken en kun je beter even langer wachten.
- Soort vakantie: bespreek met elkaar wat je wilt. Ga je lekker luieren op het strand of ga je een actieve vakantie boeken waarbij je samen lekker sportief gaat zijn? Cultuur snuiven in bijvoorbeeld een (grote) stad of als je veel geld hebt, een mooie rondreis boeken. Het beste kun je deze laatste overigens combineren met een weekje strand. Na actief rond te hebben gereisd, is even uitpuffen aan zee helemaal geen slechte zaak.
Huwelijksreis direct na het feest?
Het klinkt zo romantisch en je herkent vast dit beeld wel: dat je wegrijdt in je auto, blikjes erachter, en je wordt uitgezwaaid door de familie en vrienden. Zodoende vertrek je voor een aantal weken naar een mooi land waar jullie samen van elkaar gaan genieten. Hoewel dit een prachtig scenario is, komt het overigens weinig voor om dit zo te doen. De meeste prille echtparen kiezen eerst voor een nachtje in de bruidssuite. Echter, is het nog altijd wel een leuk plan om de dag erna daadwerkelijk op reis te gaan.
Zorg er van tevoren voor dat je alles voor de reis ook geregeld hebt. Regel dit ook met je ceremoniemeester. Want door alle hectiek van de dag zelf kan het zomaar zijn dat je zaken gaat vergeten, zoals het uitprinten van je documenten. Hetzelfde geldt voor het wisselen van geld. Pak op tijd al je koffers in of laat dit ook door anderen doen. Informeer ook nog net voor je gaat of alles goed doorkomt. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan doordat de bruidssuite dadelijk al bezet is als je daar arriveert. En het belangrijkste: regel vervoer naar het vliegveld, zodat je gewoon een glas champagne kan drinken.
Overigens is het wel slim om een contactpersoon, zoals je ceremoniemeester of getuigen, in te zetten zodat deze regelt dat bepaalde zaken achteraf geregeld worden, zoals spullen opruimen, het vervoer van de cadeaus naar jullie huis, et cetera.
De mini moon
Dit is een simpelere – en nog belangrijker – goedkopere, kortere variant van een huwelijksreis. Een ideaal reisje voor als je weinig tijd hebt, of nog even wilt sparen voor een ultieme variant. Voor sommigen ook een uitkomst als je een paar weken voor je feest denkt dat je helemaal nog geen tijd hebt gehad om dit te plannen.
Dit verschijnsel is over komen waaien uit de Verenigde Staten waar dit inmiddels zeer populair is. Juist ook omdat je dan direct na je trouwdag op vakantie kan gaan. Het is vaak een reisje van 2 tot 4 dagen naar een bestemming dicht bij huis, zodat je later in het jaar (of het jaar erop) toch nog verder weg kan gaan. Je kunt bijvoorbeeld een leuke stedentrip boeken, zoals het altijd romantische Parijs, lekker naar het zonnige Barcelona of schitterende klassieke Rome, of even kort op skivakantie gaan als je in de winter trouwt.
Statistieken
Het is helemaal niet zo dat je per se naar Hawaï moet afreizen om een leuke honeymoon te hebben. Van alle bruidsparen gaat 79% na de bruiloft op huwelijksreis. Hier kiest 38% voor een bestemming binnen Europa. De rest, zo’n 41% maakt een verre reis buiten Europa, een stijging van 3% ten opzichte van 2013, zo blijkt uit dit onderzoek.