De trouwambtenaar
21.03.2016 - Als je gaat trouwen, kun je dat voor de gemeente doen. Voor deze ceremonie heb je dan iemand nodig die het huwelijk gaat sluiten, ook wel de trouwambtenaar genoemd. De gemeente wijst er vaak een toe, maar veel leuker is het om zelf iemand te vinden. Want een trouwceremonie is namelijk het belangrijkste punt van de dag. Op deze blog bespreken we alle mogelijkheden rondom de ambtenaar.
De gemeentelijke ambtenaar
Of je trouwt voor de kerk of alleen voor de gemeentelijke instantie: het is sowieso hét moment van je dag, want je geeft elkaar bij deze gebeurtenis het ja-woord. De huwelijksvoltrekking, daar moet je dan ook een bijzonder iets van maken. Heel veel stellen kiezen nog vaak voor een eenvoudige en goedkope trouwceremonie bij de gemeente, maar maak daar dan ook iets speciaals van. Samen met je familie en in je trouwkledij.
De trouwambtenaar die hier je huwelijk sluit kies je in de meeste gevallen op basis van een fotoboek. Het nadeel is gewoon dat je geen band met deze persoon in kwestie krijgt. Het kan namelijk goed zijn dat de ambtenaar twee weken voor de dag van de ceremonie wordt toegewezen en dat kan betekenen zijn dat het niet bevalt.
Het is ook mogelijk – en dit gebeurt dus vaak – dat er ergens voor de daadwerkelijke dag snel voor de gemeente een krabbel wordt gezet. Dit natuurlijk onder het oog van je getuige(n). Wat je ook doet, het tekenen van de trouwakte blijft een heugelijk moment.
Officiële trouwambtenaar inhuren
Als je de huwelijksvoltrekking persoonlijker wil maken, kun je het beste een trouwambtenaar inhuren. Online zijn er voldoende personen te vinden. Het grote voordeel: je kunt met deze persoon in kwestie een geheel eigen ceremoniepraatje afstemmen. Geen standaardbabbeltje zoals je bij de gemeente waarschijnlijk wel zal krijgen, omdat deze ambtenaar jullie namelijk niet kent.
Omdat dit een unieke gebeurtenis is, zul je ook tijd moeten investeren om de juiste persoon te kiezen. Niet alleen zoek je op het internet naar ambtenaren die goed overeen komen, je bekijkt hun referenties, ervaringen van andere koppels en portfolio’s en je gaat ook het gesprek met hen aan, waarin je je wensen kenbaar maakt. Pas dan ontdek je of er een klik is. Tijdens zo’n gesprek vertellen jullie samen over jullie ontmoeting, vrienden, collega’s en eigenschappen. Aangezien je ervan uit mag gaan dat de persoon in kwestie hier plezier in heeft, zal hij of zij je ook de oren van je kop vragen om een zo mooi mogelijk verhaal te bedenken. Is de klik er niet, dan moet je dat gewoon aangeven en zoek je verder naar de trouwambtenaar waar je dat gevoel wel bij hebt.
In principe is een zelfstandig ambtenaar duurder dan een gemeentelijke ambtenaar. Ga er dus gewoon vanuit dat je meer betaalt en je dient eveneens wat meer papierwerk te versturen wat betreft de voltrekking. Maar je krijgt er wel meer voor terug. Het praatje kan aangevuld worden met mooie persoonlijke anekdotes en verhalen. Meestal zorgt deze er wel voor dat hij voldoende informatie aan jullie vraagt. En zodoende krijg je geen saaie standaardpreek met ouderwetse gedichten, maar hopelijk een leuke verhaal over jullie met veel humor voorgeschoteld.
Uiteindelijk heeft hij of zij ook meerdere connecties in het wereldje en zal degene ook met ideeën aankomen zetten, waardoor je je moment nog specialer kunt maken. Mochten er problemen op jullie pad komen omtrent de locatie, het tijdstip van de ceremonie – wat je goed moet plannen als je je schema opstelt – en andere ongewenste bijkomstigheden, dan is jouw trouwambtenaar de ideale pion in het spel om je van adviezen te voorzien. Betrek ook je familie en vrienden erbij als ze eventueel een muzikaal intermezzo willen brengen. Een goede trouwambtenaar zal daar alle ruimte voor geven.
De BABS
Naast het vragen van een officiële of gemeentelijke trouwambtenaar kun je natuurlijk ook een BABS benaderen. Dit staat voor ‘Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand’ en deze werkt niet voor de gemeente, maar krijgt dus een speciale bevoegdheid om een koppel in het huwelijk te verbinden. Deze aanstelling is dan voor 24 uur geldig en dat betekent dat je zelf de vrijheid hebt om iemand binnen jou familie of vriendenkring te benaderen voor deze speciale rol. Het huwelijk dat dan zo gesloten wordt, is geheel rechtsgeldig. Wel dient er naast de BABS een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig te zijn. Het is dus een beetje hetzelfde als een zelfstandige, maar net wat anders, want hier heb je pas echt de controle over je ceremonie.
Natuurlijk is het een prachtidee om een van je naasten te vragen om als ‘ambtenaar’ op te treden, al worden ook regelmatig bekende Nederlanders gepolst dit te doen. Enkelen van hen zijn zelfs bevoegd om koppels te trouwen. Vraag je je beste vriend(in) bijvoorbeeld, dan moet je dit wel bij de Afdeling Burgerzaken van jouw plaatselijke gemeente aangeven. Doe dat op tijd want een dergelijke aanvraag moet eerst goedgekeurd worden. Jouw BABS moet daarnaast officieel beëdigd worden en hij of zij krijgt natuurlijk een uitgebreide trouwinstructie. Doe dit ook echt minstens zes weken van tevoren, want anders kan het wel eens zo zijn dat er te weinig tijd is voor de beëdiging.
Hoe persoonlijker, hoe beter natuurlijk. Vraag degene waar jij een goed gevoel bij hebt, maar bedenk ook of hij of zij dit wel doen. Mooie woordjes spreken die zo belangrijk zijn, dat is niet altijd voor iedereen weggelegd. Al zal degene waar je het aan vraagt zeker zijn best gaan doen. Desnoods huur je er een ervaren trouwambtenaar in die ernaast gaat zitten, dan weet je zeker dat je scenario goed uitgevoerd wordt.
Ja-woord
En dan is daar eindelijk het ultieme: je geeft het ‘ja-woord’ en spreekt het uit bij al die vele mensen. Maar de trouwambtenaar is dan eigenlijk de belangrijkste persoon, want zonder hem, kun je dat niet doen. Daarom is het zo belangrijk om dit uit te spreken bij een vertrouwd persoon. Alle getrouwde bruidsparen vinden dit het meest speciale moment van de dag en geven dan ook de voorkeur aan iemand die ze kennen of van tevoren hebben leren kennen. Het zal geen gemakkelijke maar wel een zeer speciale keuze worden.