De Trouwvideo
28.11.2016 - Er zijn steeds meer stelletjes die ervoor kiezen om naast een fotograaf ook een videograaf in te zetten tijdens hun trouwdag. Immers is een trouwfilm een schitterend aandenken zodat je later nog eens samen, of met je aanwezigen, terug kan kijken naar de mooiste 'bewegende' momenten van je trouwdag.
Highlights
Prachtige fotoshoots op de unieke locatie waar jullie trouwen of een andere lievelingsplek. Het hoort bij de dag, omdat je gewoon een prachtig aandenken wil hebben. Toch zijn stilstaande beelden soms niet voldoende, omdat je in zekere zin cruciale elementen mist. Natuurlijk zullen er prachtige plaatjes van jullie in je trouwjurken en kostuums gemaakt worden, waardoor iedereen kan zien dat jullie stralen als nooit te voren. Echter, bewegende beelden vertellen je meer dan alleen beeld. Vandaar dat veel koppels tegenwoordig ook een mannetje inhuren die dit soort taferelen vast legt.
Naast de schitterende momenten, zoals de ceremonie, je huwelijksgeloften en het feest, is het een groot voordeel dat je videograaf ook die kleine zaken vastlegt, die jij mogelijk gemist hebt. Er gebeurt op zo’n dag zoveel dat je haast niet alles kunt onthouden (of je moet een fantastisch geheugen hebben) maar er gebeuren ook kleine dingen waar jij niet bij betrokken bent. Ook al is het je dag, je mist altijd wel bepaalde kleine gebeurtenissen of vergeet enkele zaken. Een film laat je dan dit soort zaken zien.
Professional
Aan populariteit aan het inwinnen: het inhuren van een professionele videograaf die de bruiloft op beeld vast legt. De reden dat je beter kunt kiezen voor een professional is simpelweg: ervaring. Zelfs al ken je een (amateur)cameraman binnen je kennissenkring, die met veel plezier filmpjes in elkaar knutselt, het is een compleet andere techniek als het gaat om het maken van een bruiloftsfilm.
Niet alleen is een trouwvideograaf erin getraind om dergelijke festiviteiten te registreren, hij of zij zal er alles aan doen om de highlights op indrukwekkende wijze vast te leggen. Sommige bedrijven werken zelfs met twee filmers, om diverse shots van diverse standpunten te mixen. Er is namelijk tijdens een dag als deze geen tweede kans op een shot of de uitvoer van een scène, en een professional kan daar nu eenmaal veel beter mee omgaan.
Daarbij hebben de meeste koppels toch wel wat wensen en eisen als er een film gemaakt dient te worden. Kijk maar naar jezelf, waarschijnlijk wil je toch een bepaalde stijl (daarover in de volgende paragraaf meer) die aansluit op de dag en jouw smaak. Inclusief goede muziek en goed gemixt. Vaak is het zo toch dat een amateur hier ook ervaring in te kort komt.
Soorten Trouwfilms
Geloof ons maar, het is niet meteen eenvoudig om een videograaf voor je trouwerij uit te zoeken. Voordat je een professional gaat benaderen is het belangrijk eerst je budget te bepalen (reken op ongeveer tussen de 1000 en 2500 Euro), eens te bedenken welke dagdelen je allemaal wil vastleggen en wat voor soort trouwfilm het moet worden. Er zijn namelijk meerdere opties, al zal niet elke videograaf in staat zijn alle versies te maken. Bespreek vooraf wat jij wil en bekijk andere filmpjes die de persoon in kwestie gemaakt heeft:
- De Compilatie; oftewel een weddingclip. Eigenlijk een korte samenvatting van alle hoogtepunten in een filmpje van ongeveer 10 minuten tot maximaal een kwartier. Met mooie muziek eronder, zoals van bijvoorbeeld je openingsdans (meestal is dit in overleg met je videograaf gekozen) of met geluidseffecten. Vaak wordt wel van bepaalde taferelen het geluid via een microfoon opgenomen, zoals het ja-woord of een sketch die door je vrienden werd uitgevoerd tijdens het feest. Het zou zonde zijn als dit wegvalt.
- Complete registratie; meestal wordt dit een film van 45 minuten, oplopend tot maximaal een uur. Omdat je onmogelijk de gehele film kan bekijken worden alle hoogtepunten eruit geknipt, zodat je van een dagregistratie (die soms wel 4 uur in beslag neemt) een verkorte versie overhoudt.
- Cinematografische versie; voor de filmliefhebbers. Niet elk professioneel bedrijf voert dit uit, maar als je ervan houdt, moet je dit zeker kiezen. Als je een meer cinematografische videograaf uitnodigt, zal hij voorafgaand al elementen uit gaan kiezen, zich verdiepen in jullie stijl, wensenpakket, draaiboek opstellen, locatiescouting en veel meer. Meestal is de apparatuur uitgebreider en worden er ook shots gemaakt met een drone, of andere apparatuur. Let wel op: vaak duurder.
- Slow motion booth clip; razend populair in Amerika, maar komt ook steeds meer voor in Nederland. Vaak op diverse soort feesten, maar juist ook voor je bruiloft. Eigenlijk wordt er een soort photobooth opgesteld, waar je gasten iets geks kunnen doen voor de camera. De camerman in kwestie neemt meestal voldoende props mee, waardoor je gasten helemaal uit de ban kunnen springen. Deze opnames worden in slow motion gefilmd / afgespeeld en het resultaat is hilarisch! Niet alleen voor jullie, maar ook voor hen.
- Same Day Edit; sommige bedrijven bieden dit aan. Dan wordt er nog op dezelfde avond een korte video van jullie dag getoond (meestal met muziek naar keuze). In zekere zin een soort compilatie. Deel alvast tissues uit, want de traantjes zullen zeker vloeien.
De meeste pakketten bestaan meestal uit een compilatie- en registratiefilm, maar als je geïnteresseerd bent in andere versies, moet je zeker informeren naar de mogelijkheden. We herhalen het nog eens: het is belangrijk dat je de filmpjes van zijn portfolio bekijkt (meestal heeft de professional wel een aantal filmpjes op zijn website of YouTube dan wel Vimeo staan).
Tips
Enkele tips voor het kiezen en inzetten van een professionele bruiloftsvideograaf:
- Ga je daadwerkelijk op zoek naar een trouwvideograaf? Bekijk de site van Bruiloftvideograaf dan eens, ideaal om een professional te zoeken die bij jullie past.
- Stem vooraf goed af wat er allemaal gefilmd mag worden. Veel bruiden in spé vinden het bijzonder als de videograaf al begint wanneer zij in de make-up gaan en hun trouwjurk aantrekken. Als de film in chronologische volgorde wordt geschoten is dit wel een mooi begin.
- Houd rekening met de filmer. Hiermee geven we aan dat je ook voor hem een drankje en eten moet betalen (soms is dit al inbegrepen bij het totale pakket), maar hiernaast bedoelen we dat je juist bij momenten als de make up en het aantrekken van de jurk ook een fraai opgeruimde kamer hebt. Als het overal een troep is, wordt dat gewoon opgenomen en dat wil je je meenemen, toch?
- Licht ook je gasten in dat er een videograaf is. Niet iedereen is het gewend en men kan anders reageren ‘in front of a camera’, zoals dat zo mooi heet. In de meeste gevallen is het geen enkel probleem en de meeste professionals houden zich in die mate op de achtergrond dat jij en je gasten geen last hebben van zijn aanwezigheid. Je wil niet dat hij met zijn grote lens voor je neus staat als jullie elkaar het ja-woord geven.
- Zorg ervoor dat de videograaf en fotograaf zich aan elkaar voorstellen. Mogelijk kunnen ze wat ideeën van elkaar ‘lenen’ en aangezien jullie gekozen hebben voor die personen, is het wel handig als er enige overeenstemming is.
- Geniet van je dag en maak je niet druk om de film en de toekomstige trouwfilm. Sommige bruiden zijn ineens van mening dat ze moeten gaan poseren en ‘klappen’ dicht omdat ze bedenken dat ze op de film worden gezet. Ontspannen is de beste manier, want je krijgt maar een kans op het One Million Dollar-shot!