Geschiedenis van de trouwjurk
05.01.2023 - De geschiedenis van de trouwjurk heeft een rijke traditie en de bruidsjurk heeft altijd een symbolische betekenis gehad. De laatste paar eeuwen hebben bruiden vaak gekozen voor witte bruidsjurken om de zuiverheid van hun liefde en de heiligheid van hun verbintenis aan te geven. Dat was in tijd daarvoor niet altijd het geval. Tegenwoordig zijn naast de traditionele witte jurk veel modernere en meer gedurfde ontwerpen. De hedendaagse trouwjurk heeft een lange weg afgelegd. De geschiedenis van trouwjurken laat zien dat, ongeacht of het concept van de trouwjurk met de huidige definitie bestond of niet, bruiden zich altijd op hun best hebben gekleed voor de gelegenheid in verschillende periodes van de geschiedenis en verschillende regio's.
Een oude Chinese mythe, het begin van de geschiedenis van de trouwjurk
De geschiedenis van de bruidsjurk is weliswaar korter dan die van ceremonies rond het huwelijk, maar gaat vele duizenden jaren terug. Één van de vroegst bekende verwijzingen naar een dergelijk kledingstuk is te vinden in een oude Chinese mythe, die als volgt gaat: Er was eens, in een groen en mistig gebied, een slimme hond die ook een draak was. Panhu, de drakenhond, was de dienaar van een keizer die in oorlog was. Op een dag verklaarde de keizer dat iedere man die hem het hoofd van zijn vijand bracht, zijn dochter zou krijgen. Panhu was geen man, maar omdat hij trouw en moedig was, beloofde hij er één te worden nadat hij de vijand had verslagen, zodat hij met de prinses kon trouwen.
En hij was succesvol, dus hij veranderde in een mens en verloofde zich met de dochter van de keizer. Om zich van een gelukkig huwelijk te verzekeren, kleedde de prinses zich als Feniks (Phoenix) - de mythische vogel die werd herboren uit zijn as - ze droeg een Feniks jurk en een Feniks kroon, en Panhu droeg zijn bruid weg om in de zuidelijke bergen te gaan wonen. Ze waren gelukkig en hadden een groot gezin. Ze kregen een dochter en toen hun dochter ging trouwen, vloog een echte Feniks uit een berg en schonk haar kleurrijke verentooi als trouwjurk.
Geschiedenis van de trouwjurk - een tijdspad
De bruiden in het oude Rome droegen een diepgele sluier over een ingewikkeld zesdelig gevlochten kapsel. De gele sluier werd beschreven als "de kleur van de vlam", en zo waren de bruiden als fakkels die licht en warmte brachten in de huizen van hun nieuwe echtgenoten. Hier lijkt een relatie te zijn met de mythe van de Feniks trouwjurk. Ook bruiden uit het oude Athene droegen lange violette of licht rode gewaden die in het middel werden omhuld door een gordel die de bruidegom later moest losmaken, als symbool voor het verlies van hun maagdelijkheid. China was wellicht het eerste land waar van bruiden werd verwacht dat zij een specifieke kleur droegen. Tijdens de heerschappij van de Zhou-dynastie zo'n drieduizend jaar geleden droegen bruiden en bruidegoms sobere zwarte gewaden met rode bies over een zichtbaar wit onderkleed.
In de Middeleeuwen waren de meeste huwelijken meer een politieke aangelegenheid voor de adel en de hogere sociale klassen. Van bruiden werd verwacht dat zij zich kleedden op een manier die hun familie in een gunstig daglicht stelde. Bruiden van rijke families droegen vaak rijke kleuren en zeer exclusieve stoffen. Het was gebruikelijk dat zij felle kleuren en lagen bont, fluweel en zijde droegen. De armste bruiden droegen op hun trouwdag hun mooiste zondagse jurk. De prijs van het materiaal van een bruidsjurk weerspiegelde de sociale status van de bruid.
Het ontstaan van de hedendaagse trouwjurken
Tegenwoordig is de trouwjurk in de meeste landen van de wereld standaard wit. Maar gedurende het grootste deel van de geschiedenis droegen - ook de westerse bruiden - geen wit. In de westerse cultuur is het eerste geregistreerde geval van een witte bruidsjurk die van de Engelse prinses Philippa bij haar huwelijk met de Scandinavische koning Eric in 1406. Zij was gekleed in een met hermelijn en eekhoorn bont gevoerde witte tuniek.
Het wit van prinses Philippa werd niet direct gevolgd. Het werd pas populair in het midden van de negentiende eeuw, toen koningin Victoria in 1840 trouwde met prins Albert. Daarvoor droegen bruiden weliswaar wit als ze het zich konden veroorloven, maar de rijkste en meest koninklijke onder hen droegen goud, blauw of, als ze noch rijk noch koninklijk waren, welke kleur hun zondagse jurk ook maar had.
Evolutie van de witte trouwjurk en het tijdperk van de depressie
Toen de trend naar wit eenmaal was ingezet, werd deze alleen maar sterker. Hoewel de mode in de loop der tijd veranderde, werd een witte bruidsjurk de standaard. Door de industriële revolutie konden veel meer bruiden een nieuwe bruidsjurk kopen, en wit was de kleur bij uitstek. De trouwjurk ontwerpen met een smalle taille (met behulp van een korset) en pofmouwen waren populair in het begin van 1900. Naarmate het dansen tijdens de bruiloft populairder werd, werden korsetten minder gebruikelijk en begonnen bruiden lossere ontwerpen te dragen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog of beter gezegd tijdens de grote depressie vonden veel bruiden het ongepast om te trouwen in een uitbundige witte jurk, en kozen hun beste jurk en de man zijn beste kostuum als hun trouwkleding. Men had wel mening over de kleur die de jurk kon hebben, een versje uit die tijd gaat als volgt ‘Blauw geeft trouw, groen gaat aan de haal, wit brengt liefde, geel kijkt scheel, rood is brutaal, zwart de dood’.
Kort na de depressie bleven de jurken nog steeds eenvoudig. Jurken uit de jaren 1940 werden soms gemaakt van meubelstoffen om geld te besparen. Na de oorlog brak een welvarend tijdperk aan en trouwjurken weerspiegelden dit dan ook. Formele witte trouwjurken werden de bruidsmode. Tinten wit, zoals crème, gebroken wit of ivoor, waren alle aanvaardbare kleuren voor trouwjurken, terwijl het dragen van een zwarte bruidsjurk als ongelukkig werd beschouwd.
------------------
Terwijl de witte jurk tegenwoordig nog steeds traditie is voelen niet alle bruiden zich verplicht om deze te volgen. Ze hebben dan nu ook hebben onbeperkte opties. Wij hebben een grote selectie trouwjurken in verschillende stijlen en kleuren voor elke smaak en stijl in onze winkels. Dus als je op zoek bent naar een unieke en gedenkwaardige bruidsjurk, neem dan een kijkje in onze uitgebreide bruidsmode collectie.